Dijital dönüşümün ve modern çağın gerekliliklerine uyum sağlamaya çalışan iş dünyası için rekabetin arttığı bu dönemde iş tanımı dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereken kavramların başında gelmektedir. İşletmelerin rakiplerinin önüne geçmesi, iş hedeflerinin gerçekleşmesi ve çalışanların başarısı ile doğrudan ilişkilidir. Bu da çalışanlarının kendilerine net bir şekilde bildirilmiş iş tanımları ve hedefleri doğrultusunda mümkün hale gelecektir.
KPI, şirketlerin güncel durumunu görerek firmanın geleceğini şekillendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Şirketler belirledikleri misyon ve vizyon çerçevesinde ulaşmak istediği hedeflere KPI yöntemi ile ulaşmaya çalışmaktadır. Bu yöntem ile bir şirket tüm birimlerini ve çalışan tüm personelini tanımlanmış olan misyon ve vizyon doğrultusunda belirli bir yöne yönlendirmiş olur.
Oteller, pansiyonlar, moteller, günlük kiralanan evler, kamp alanları, huzurevleri ve dinlenme evleri gibi konaklama yapılan yerlerde hem yerli hem de yabancı kişilerin giriş, çıkış ve konaklama durumlarının kayıt altına alınmasına kimlik bildirimi denir. Kimlik bildirimi aynı zamanda iş yerlerinin çalışanları için de zorunludur.
İşletmenin başarısını katlamanın en önemli püf noktalarından biri, çalışan personelin motivasyonunu ve buna bağlı olarak performansını artırmaktır. Personelin daha verimli olmasını ve şirket içi görevlerinde daha faydalı davranışlar sergilemesini sağlamak için ise geri bildirimden faydalanılır. Sizin için "Geri bildirim nedir?" ve "Yapıcı geri bildirim nasıl verilir?" gibi çalışanların verimliliğini artıracak soruların cevaplarını derledik.
Bireysel olarak hayatta başarıyı hedefleyen herkes, daha önce bu yolda emek verip başarılı olmuş bireyleri örnek alır ve onların başarıya ulaşmak için uyguladığı yöntem ve teknikleri referans olarak kullanır. İster bireysel ister bir şirket gibi büyük bir organizasyon olsun hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istiyor ve bir türlü başlayamıyor ya da başlayıp devamını getiremiyorsanız disiplinli ve istikrarlı çalışmalarıyla tanınan Japonların 5S kuralı olarak bilinen çalışma prensibini model alabilirsiniz.
2020 yılında pandemiyle başlayıp günümüzde de devam eden uzaktan çalışma, iş dünyasındaki en önemli değişimlerden biri olarak görülüyor. Pandeminin uzun sürmesi ile ortaya çıkan uzaktan çalışma modeli şirketlerin iş süreçlerinin işleyişini ve çalışma şekillerini büyük ölçüde değiştirdi. Ancak geçen bu zaman içerisinde salgının etkileri büyük ölçüde azaldı. Bu durum, hem çalışanların hem de şirketlerin aklına “Uzaktan çalışma döneminin sonu geliyor mu?” sorusunu getirdi.
Şirketlerin başarı ve devamlılıkları adına çalışanların motivasyonu ve verimliliği oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, şirketler çalışan motivasyonu ve verimliliğini artırmak için çeşitli çözümlerden faydalanabiliyor. Bu süreçte şirketler tarafından en sık tercih edilen çözümlerden biri kurumsal hediyelerdir. Kurumsal hediyeler, bir şirketin çalışanları ile arasındaki iş ilişkisini güçlendirmeye yarayan tüm hediyeler olarak tanımlanıyor. Kurumsal hediyeler çalışanlara farklı dönemlerde takdir, ödüllendirme, özel gün gibi çeşitli nedenler ile verilebiliyor.
Çalışanların beden ve zihin gücünü kullanmalarının karşılığında işverenden aldıkları bedele ücret denir. İşveren için ücret, çalışana karşı temel borç olup işçi için ise temel haktır. İşçinin bu hakkı Anayasa ve İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Peki Anayasa’da ve İş Kanunu’nda belirtilen ücret nedir? Çeşitleri ve nitelikleri de dahil olmak üzere ücret ile ilgili bütün detayları birlikte inceleyelim.
Turnover diğer adıyla İş gücü devir oranı, işletmelerin iş süreçlerindeki performans ve verimliliği ile doğrudan ilişkili bir etken olduğu için insan kaynakları ekipleri tarafından değerlendirilen en önemli insan kaynakları metrikleri arasında yer alıyor.
Yıl sonunun yaklaşmasıyla hem çalışanları hem de yöneticileri yakından ilgilendiren maaş zammı konusu gündeme gelmeye başlıyor. Çalışan ücretleri, bir çalışanın bağlılığını ve verimliliğini doğrudan etkileyen bir unsurdur.