Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır. Bu nedenle izinler, ekip üyelerinin motivasyonunu ve bağlılığını güçlendirmede önemli rol oynar. Ayrıca personelin yasal hakları arasında yer alır. Zira 4857 sayılı İş Kanunu’nda çalışanların ücretli izin hakkına ilişkin hükümler bulunur.
Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır. Doğum izni kapsamındaki bu imkân, yeni baba olan çalışanların eşiyle ve çocuğuyla vakit geçirmesini mümkün kılar.
Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır. Personel ise bu süreçte yeni bir iş bulmak için belli bir süreye gereksinim duyar. Dolayısıyla iş arama izni, her iki taraf için önemli bir hâl alır. Çalışan ve kurum, bu aşamada birtakım haklara sahiptir.
Kanunen çalışanlara çeşitli durumlar için kullanabilecekleri belirli izin türleri sunuluyor. Ücretli izin ve ücretsiz izin olarak ikiye ayrılan izinler temelde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde oluşturulmasının yanı sıra iş sözleşmeleriyle de çalışanın yasal hakkına aykırı olmayacak şekilde düzenlenebiliyor.