Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’in kısaltması olarak kullanılan KOBİ kavramı ile son dönemde çok sık karşılaşılmaktadır. Multinet Up olarak bu yazımızda sizlere KOBİ terimi, KOBİ özellikleri, KOBİ’lerin alabildikleri desteklerive işletmelerin kanunen kabul edilmeyen giderlerinin neler olduğuna yer verdik.
KOBİ kavramı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için kullanılan bir kavramdır. Ülke ekonomisinde önemli rol oynayan KOBİ’lerin çalışan sayısı, yıllık mali bilançosu gibi değişkenlere bağlı olarak ayrılan belirli türleri bulunuyor. Belirli ortak özelliklere sahip KOBİ’lerin büyük işletmelere karşısındaki güçlü yönlerinin de ortak olduğu söylenebilir.
Geleneksel iş modellerinin aksine yeni nesil işletmelerin, özgün veya inovatif fikirleri olan girişimciler ve yenilikçi iş modellerinin yaygınlaşması iş süreçlerini faaliyete geçirilmesi için ihtiyaç duyulan finansal kaynak seçeneklerini çeşitlendirdi.
Girişim sermayesi, finansal açıdan girişimcilerin yatırım fikirlerini gerçekleştirme olanağı sağlayan bir yatırım finansmanı türü olarak tanımlanabilir. Girişim sermayesi kavramı özellikle dinamik, yaratıcı ve yenilikçi fikirlere sahip ancak bu fikirleri hayata geçirmek için finansal gücü yeterli olmayan girişimcileri oldukça yakında ilgilendiriyor.
İş planı, yeni kurulacak veya mevcut bir işletmenin iş süreçlerinin nasıl gerçekleştirileceğine yönelik hazırlanan rapordur. İş planları ile temel olarak işletmelerin ürün, hizmet ve finansal kaynaklarını göz önünde bulundurularak gelecek hedefleri ortaya konulur.
Tüm çalışanlar için her ay ödenen ücretlerin dökümü bordroda yer alır. İşveren ve çalışan açısından büyük bir öneme sahiptir. Maaş bordrosu İş Kanunu’na göre düzenlenir ve resmi evrak niteliğindedir. Ayrıca aylık kazancı resmi olarak ispatlayan evraktır.
İş hayatına atılan her insanı ilgilendiren konulardan biri de kıdem tazminatıdır. 4857 sayılı İş Kanunu ile şartları belirlenen kıdem tazminatı, çalışanlara maddi güvence sağlarken işverenlere de çalışan sirkülasyonunun önüne geçme imkânı tanımaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre şirketler, çalışan yemek yardımlarını "yemek kartı" ile sağlamaları durumunda;
gibi masraflardan muaf olurlar. İlgili vergi kalemleriyle çalışan başına yılda 2.320 TL'ye varan tasarruf ve %100 vergi avantajı sağlarsınız.
Şirketler için çalışan motivasyonu ve verimliliğin sağlanması şirket kültürünü oluşturmada büyük önem taşıyor. Türkiye’nin ilk kurumsal hediye ve sosyal yardım kartı olan MultiGift Kurumsal Hediye Kartı bu süreçte hem çalışanlarınız hem de şirketiniz için birçok avantajı beraber sağlayabilirsiniz.