Bir girişimin başarısını ve sürdürülebilirliğini etkileyen çeşitli faktörler bulunuyor. Bu faktörlerin başında ise bir işletmenin finans yönetimi üzerinde oldukça etkili olan muhasebeleştirme süreci geliyor. Bu süreç ödemeler, beyannamelerin takibi, çalışan ücretleri ve daha pek çok hem iç işleyişe hem de hukuki kapsama yönelik faaliyetleri içeriyor. Bu nedenle, söz konusu faaliyetlerin düzenli ve zamanında gerçekleştirilmesi iş süreçleri ve hukukî açıdan önem taşıyor. Sizler için bu yazımızda, beyanname türlerini açıklayarak girişimcilerin muhasebeleştirmesi gereken dönemsel faaliyetlere yer verdik.
Beyanname kısaca bir konunun yazılı olarak bildirilme işlemi olarak tanımlanabilir. Kurumların maliye işleri, kamu ve vergi daireleri gibi farklı kullanım alanlarına göre düzenlemesi gereken belirli beyanname türleri bulunuyor. Beyannamelerin düzenlenmesi genellikle vergi ödemelerinin hem bildirimi hem de mükellefin borcunu düzenlemesi açısından yapılıyor. İlgili kurumlar tarafından vergi sorumlularına, mükelleflerine yönelik hazırlanan beyanname türleri şu şekilde listelenebilir:
Her hafta veya iki haftada bir, girişimciler daha çok iş ve operasyonel süreçlerin işleyişine yönelik faaliyetleri muhasebeleştirir. Söz konusu faaliyetlerin muhasebeleştirme işlemleri diğer faaliyetlere göre daha kısa sürse de giderler, nakit akışı, müşteri ve tedarikçi gibi işletmenin temel işleyişinde önemli rol oynayan unsurları içerir. Bir girişimcinin her hafta veya iki haftada bir yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Girişimcilerin daha geniş kapsamlı faaliyetleri aylık olarak gerçekleştirmesi, muhasebeleştirmesi ve değerlendirmesi gerekebiliyor. Her ay yapılması gereken faaliyetler arasında vergiler, çalışan maaşları, nakit akışı gibi hem işletme içi hem de hukukî işleyiş ile ilişkilidir. Bir girişimcinin her ay yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Bir girişimcinin aylık olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerin daha kapsamlı görünümü 3 ayda bir yapılan faaliyetler sayesinde ortaya koyulabiliyor. Bir çeyrek niteliği taşıyan 3 ayda özellikle işletmelerin hedeflerine ve amaçlarına yönelik ilerleyişi hakkında önemli bilgiler elde edilebilir. Bununla birlikte, aylık vergilendirmelere ek olarak belirli vergi çeşitleri de 3 ayda bir ödenmesi gerekiyor. Girişimciler tarafından 3 ayda bir yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Girişimcilerin yıllık yapması gereken faaliyetler genellikle aylık ve üç aylık faaliyetlerin bir araya getirilmesine yöneliktir. Bu sayede, girişimin genel görünümüne ve hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığına yönelik bilgi elde edilebilir. Ayrıca, sonraki yılın hedeflerin belirlenmesine katkı sağlayacak veriler sunar. Girişimcilerin her yıl düzenli olarak yapması gereken faaliyetler şu şekilde sıralanabilir:
Girişimlerin sürdürülebilirliği, finansal durumu ve gelecek başarılarında önemli bir rol oynayan, bu nedenle de girişimciler tarafından düzenli olarak takip edilmesi ve muhasebeleştirmesi gereken dönemsel faaliyetleri yukarıda açıkladık. Girişimciler iş ve operasyonel süreçlerinin finansal yönetimine katkı sağlayacak belirli tasarruf yöntemlerine başvurabilir.
Multinet Up sahip olduğu çözümler ile girişimcilerin çeşitli açılardan tasarruf etmelerini sağlıyor. Bu çözümlerden biri olan MultiNet Yemek Kartı ile girişimciler başta %100 vergi avantajı ve operasyonel kolaylıklar sayesinde hem belirli masraflardan hem de zamandan tasarruf edebilirler. MultiNet Yemek Kartı ile girişimcilerin elde edeceği diğer avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Girişimciler için hem bir tasarruf yöntemi olan hem de pek çok açıdan fayda sağlayan MultiNet Yemek Kartı ile tanışarak avantajlarından faydalanmak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!