Evden Çalışan Anne ve Babalara İşlerini Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

24.05.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Çalışan anne ve babalar hem iş temposuna uymak hem de çocuklarının ihtiyaç duyduğu ilgiyi vermek ister. Ne yazık ki, çalışan ebeveynler için çocuklarına gerekli ilgiyi göstermek iş yoğunluk ve stresinden dolayı her zaman kolay olmaz. Bunu sağlamak için çalışan anne ve baba olarak iş ile yaşam arasındaki dengeyi sağlamanız gerekir.
 

Pandemi süreciyle birlikte çalışan anne ve babaların iş ile yaşam dengesi yepyeni bir hal aldı. Şirketlerin bu süreçte evden çalışma ve hibrit çalışma modellerini geçmesiyle çalışan ebeveynler evde daha uzun süre bulunuyor. Sosyal mesafe kısıtlamaları nedeniyle tüm aile üyeleriyle evde daha fazla zaman harcıyoruz. Evin pandemi dönemde hem okul hem ofis hem de yaşam alanı olması durumuna uyum sağlamak için çalışan anne ve baba olarak uygulayabileceğiniz belirli stratejiler bulunuyor. Bu konuda size birkaç önerimiz var.

Çalışan Anne Babalara Tavsiyeler

1) Günlük Plan Oluşturun

Esnek ancak tutarlı günlük rutinler belirlemeniz ve sürdürmeniz önemli bir adımdır. Bu sayede iş düzeniniz, ev işleri, çocuk bakımı ve diğer sorumluluklarınız ile ilgili bir planlama yapmak daha kolay olur. Bu planlama sürecinde mutlaka kendiniz ve çocuklarınızın programını, öğünleri ve ev işlerini göz önünde bulundurun. Güne erken başlayın ve mutlaka yapılacaklar listesi oluşturun. Çocuklarınızın günlük planlamaya katkıda bulundurun. Çocuklar kendilerinin de dahil olduğu plana daha çok uyar.

2) İş Bölümü Yapın

Eşiniz ya da evde sizinle yaşayan birileri daha varsa ev işlerini, çocuk bakımını ve diğer işleri eşit bir şekilde paylaştırmaya çalışın. İş bölümünün günlük planınız ile uyumlu olmasına dikkat edin. İş bölümünün günlük plana uymaması durumunda çalışan anne ve baba olarak kısa vardiyalar oluşturun. Bu sayede, günlük planınızın dışında önemli bir iş görüşmesinin olması durumunda kolayca çözüm üretebilirsiniz.

Eğer işveren konumunda iseniz aile bireylerinin kendi aralarındaki iş bölümüne katkı sağlayabilirsiniz. Görev tanımları ve beklentilerinizi çalışanlarınıza açık bir şekilde belirtin. Çalışanlarınızın sizi günlük planları hakkında bilgilendirmesini talep edebilir ve herkesin uyum sağlayacağı bir düzen oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, işveren olarak çalışanlarınıza paket yemek siparişleri ve online market alışverişlerinde kullanabileceği  MultiNet Yemek Kartı ile destek olabilirsiniz.

3) Ofis Ortamını Oluşturun

Çocuklarınızdan oluşturduğunuz çalışma alanına ve çalışma sürelerinize uyum göstermelerini isteyin. Bunun için çalışma alanlarınızı oluştururken mutfak gibi evde ortak kullanılan alanlarını tercih etmeyin, işinizi bu alanlara taşımayın. Böylelikle, hem çalışma disiplininiz ile ilgili evdeki diğer bireylere net bir mesaj verir hem de çalışma ortamına daha kolay ve iyi uyum sağlarsınız.

4) Keyifli Bir Okul Ortamını Oluşturun

Çocuğunuz için ise evden okula gidiyormuş gibi rutinler oluşturun ve bunları günlük planlamanıza dahil edin. Ayrıca, çocuğunuzun çalışma alanı ile dinlenme alanları arasında fiziksel sınırlar oluşturabilirsiniz. Her günün sonunda programına uyup uymadığını takip edin ve motivasyonunu yüksek tutun. Ders dışında dinlenmesi için zaman tanıyın, keyif aldığı etkinliklerle vakit geçirmesine izin verin. Çocuklarınızın dersleriyle ilgilendiğiniz kadar ders dışında keyif aldıkları etkinliklerle de ilgilenin.

5) Kendinize Vakit Ayırın

Çalışan anne ve baba olarak hem iş hem de yaşam koşullarının değiştiği bu dönemde kendinize özen göstermeniz önemlidir. Bu süreçte yaşayabileceğiniz stres ve duygularla başa çıkabilmek için ilk olarak kendinize ait bir alan ve zaman yaratın. Yorgun veya stresli hissettiğinizde bu hislerinizi dikkate alarak bir mola verin. Tıpkı çocuklarınızın keyif aldıkları etkinliklere izin verdiğiniz gibi hoşunuza giden aktivitelerle vakit geçirmek için kendinize de izin verin.
 

Belirli bir rutini uygulamak, mümkün olduğunca çocuklarınızla ilgilenecek vakit bulmak ve bunu iyi değerlendirmek, iş yükünü paylaşmak, iş ve yaşam sınırlarını belirlemek, kendiniz ile ilgilenmek size bu süreçte yardımcı olacak temel stratejilerdir.

Kaynak: https://www.dogakoleji.k12.tr/doga-dan-haberler/evde-sinif-ortami-yaratmaya-calisan-ebeveynlere-ipuclari-1-1846

Submitted bygamzegulden.sigircion24.05.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık